Απολογισμός Δράσεων 2023

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΙΑΤΡΙΑΔΙΤΩΝ για το 2023

Συνοψίζουμε τις δράσεις μας για το 2023, ώστε τα μέλη και οι φίλοι μας να είναι πλήρως ενήμεροι.

1. Επισκευή στα κάγκελα της πάνω πλατείας του χωριού

Στο πλαίσιο του εξωραϊσμού του χωριού μας και μετά από σχετική απόφαση του Συλλόγου μας για προγραμματισμένα έργα και δράσεις που στοχεύουν στην ανάδειξη και ανάπτυξη του πανέμορφου χωριού και της περιβάλλουσας φύσης του στον ορεινό όγκο του Βελουχιού επισκευάστηκαν τα κάγκελα της πανέμορφης πέτρινης πλατείας του χωριού μας. Μπήκε καινούργια κουπαστή και τρίφτηκαν και βάφτηκαν τα κάγκελα που είχαν σκουριάσει λόγω της πολυκαιρίας τους και των καιρικών συνθηκών. Το καλοκαίρι του 2022 με αφορμή προγραμματισμένη εκδήλωση του Συλλόγου μας με πρωτοβουλία μας επισκευάστηκε από το Δήμο το δάπεδο της πλατείας. Το μόνο που μένει να επισκευαστεί είναι ο φωτισμός της που λόγω βραχυκυκλώματος στις καλωδιώσεις η πλατεία τα βράδυα μένει σκοτεινή. Με σχετικό αίτημά μας προς το Δήμο ζητείται να επιλυθεί οριστικά και το θέμα του φωτισμού της. Ευχαριστούμε τους συγχωριανούς μας Βαγγέλη Κατσίφα και Christos Antzas για την άμεση ανταπόκρισή τους και την άψογη δουλειά που έκαναν.
 
2. Διάνοιξη μονοπατιών: 19-20-21 Απριλίου 2023.
Τρεις ημέρες χρειάστηκαν για να καθαριστεί το μονοπάτι που ξεκινάει από τη νεροτριβή στα Μαντάνια και καταλήγει λίγο πριν τον Προφήτη Ηλία, διασχίζοντας μια διαδρομή με σημεία αναφοράς Νερόμυλος-κεφαλόβρυσο (εργοστάσιο)-Δεξαμενή- Πύργος- Αγία Τριάδα (δεξαμενή Προφήτης Ηλίας).
Ένα πανέμορφο μονοπάτι μέσα στο ελατόδασος που κυκλώνει από ψηλά το χωριό μας. Ένα μονοπάτι για τους λάτρεις των μονοπατιών και της φύσης. Σύλλογος Αγιατραδιτών Ευρυτανίας – Δήμος Καρπενησίου – Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας συνεργάστηκαν και η διάνοιξη και ο καθαρισμός ολοκληρώθηκαν.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους εθελοντές μας και το εργατικό δυναμικό του Δήμου Καρπενησίου και της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας που συμμετείχαν στη δράση διάνοιξης και καθαρισμού.
Ευχαριστούμε τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας Αριστ. Τασιό, τον Δήμαρχο Καρπενησίου Ν. Σουλιώτη και τους αντιδημάρχους Ι. Σβερώνη και Π. Χαλκιά που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου μας για την επίτευξη της δράσης.
Στόχος η χαρτογράφηση και η σήμανσή του.
 
3.  Για να ευλογήσουμε και λίγο τα γένια μας.
 
Τον τελευταίο χρόνο ιδιαίτερα, ο Σύλλογός μας προσπαθεί με διάθεση εξωστρέφειας να ανταποκριθεί σε καλέσματα παρουσίας αλλά και συνεργασίας με ανθρώπους, οργανισμούς, φορείς και δράσεις που δραστηριοποιούνται στην προβολή της ευρυτανικής υπαίθρου, των τοπικών της προϊόντων, του τουριστικού της προϊόντος και της πολιτιστικής της κληρονομιάς.
Επιχειρεί να ενεργοποιηθεί με τη συμμετοχή του κινητοποιώντας κάθε ζωντανό οργανισμό που επιχειρεί και δρα στην περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό εξελίχθηκαν τρεις τελευταίες δράσεις:
α) η συμμετοχή της Γραμματέας του Συλλόγου μας και παραγωγού Αρώνιας Σοφίας Σαρηγιαννίδη στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, αφιερωμένη στο “Περιβάλλον-Πολιτισμός-Αγροδιατροφή-Ελληνικό Παραδοσιακό Πρωινό” που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 10/6/2023, στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου.
β) Η συνεργασία του Συλλόγου μας με επιχειρηματίες του χωριού μας στην προσέλκυση και διαμονή ομάδας ανθρώπων που επισκέπτονται με τα 4×4 αυτοκίνητά τους και απολαμβάνουν τις φυσικές διαδρομές στο δάσος, στο βουνό, στα ποτάμια. Απόλαυσαν τόσο την ευρυτανική φύση όσο και τη διαμονή τους στο χωριό μας το τριήμερο της Αγίας Τριάδας. Ευχαριστούμε για τη συνεργασία το greek terrain 4×4
γ) Η προβολή μέσω της γιαγιάς Ελένης Καββαδία και της οικογένειάς της στο Το Σύρραχο ντόπιων γεύσεων ήταν αποτέλεσμα της ανταπόκρισης του Συλλόγου μας μέσω της Γραμματέας μας και πάλι της κας Σοφίας Σαρηγιαννίδη στην κα Παρθενία Χαρίτου που δραστηριοποιείται στην διοργάνωση εκδηλώσεων για την προβολή παραδοσιακών χειροποίητων γεύσεων της ελληνικής υπαίθρου.
 
 
4. 19/7/2023. Καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου του Μουσείου μας
Με τη συνεργασία του Δήμος Καρπενησίου – Municipality of Karpenissi και μελών του Συλλόγου μας και φέτος καθαρίστηκε και φυτεύτηκε με επιπλέον φυτά και λουλούδια ο περιβάλλων χώρος του Μουσείου μας και του ποδοσφαιρικού γηπέδου όπου γίνονται οι περισσότερες των καλοκαιρινών εκδηλώσεων μας.
 
5. 13/9/2023. Αποστολή βοήθειας στους πληγέντες της Θεσσαλίας
Η μια τραγωδία ακολουθεί την άλλη. Ακραίες καιρικές συνθήκες μας καταδεικνύουν πλέον ότι η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα. Δυστυχώς η χώρα μας υποδέχεται τα ακραία καιρικά φαινόμενα τελείως απροετοίμαστη. Όχι για να μηδενίσει τις συνέπειες αλλά για να προλάβει και να μειώσει όσο το δυνατό περισσότερο τα καταστροφικά αποτελέσματα των πυρκαγιών και των πλημμυρικών φαινομένων.
Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη της θωράκισης της χώρας με έργα υποδομών και πρόληψης καταστροφών. Οι σεισμοί στην Ελλάδα, ενώ δεν προαναγγέλονται, αντιμετωπίζονται πλέον με τις μικρότερες συνέπειες εξαιτίας της εφαρμογής ενός αυστηρού αντισεισμικού κανονισμού χωρίς παρεκκλίσεις που διέπει τη χώρα εδώ και δεκαετίες.
Η επιστήμη γνωρίζει πως μπορούν να προβλεφθούν τα καιρικά φαινόμενα αλλά κυρίως γνωρίζει πως μπορεί η χώρα να θωρακιστεί με βελτιωτικά έργα, υποδομές, σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος και με αρωγό τη νέα τεχνολογία να προλάβει καταστροφές δασών, χλωρίδας και πανίδας, καταστροφές καλλιεργειών, οικιστικών περιοχών, σπιτιών, ζωικού κεφαλαίου και απώλεια της ανθρώπινης ζωής.
Η Πολιτεία οφείλει επιτέλους να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί. Να βρει τα απαιτούμενα κεφάλαια, να συνεργαστεί με τους ειδικούς επιστήμονες, να οργανώσει και να στελεχώσει τις απαραίτητες κρατικές υπηρεσίες και δομές, με βάση την ανάγκη των καιρών, ακούγοντας μόνο τους ειδικούς και όχι ακολουθώντας την πολιτική σκοπιμότητα και καιροσκοπία. Χρόνος πλέον δεν υπάρχει, μόνο σκύψιμο στο πρόβλημα, σκέψη και συστράτευση για λύσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Όχι άλλη αμέλεια και αδιαφορία στην κλιματική αλλαγή.
Όχι άλλη καταστροφή στο περιβάλλον.
“Όταν καταστρέφεις το σπίτι σου πέφτει και σε πλακώνει”.
Από μεριά μας, οι Αγιατραδίτες, συμμετείχαμε σε αποστολή βοήθειας στους πληγέντες της Θεσσαλίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας!!
 
6. 3/11/2023. Προσφορά οικονομικής βοήθειας στο Ταμείο ‘Εκτακτης Ανάγκης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα
Άλλη μια φορά, στο πλαίσιο της ανάγκης για προσφορά βοήθειας όπου υπάρχει ανάγκη και ανθρωπιστική κρίση, όπως σήμερα συμβαίνει στην πολύπαθη Γάζα της Παλαιστίνης, ο Σύλλογος Αγιατριαδιτών ανταποκρίθηκε στην επείγουσα έκκληση από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για βοήθεια στο Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης καταβάλλοντας ως δωρεά το ποσό των 100 ευρώ εφάπαξ.
Είθε να πρυτανεύσουν η ομόνοια, η αλληλεγγύη, η συνύπαρξη των λαών και το δικαίωμα κάθε έθνους να αποκτά και να διατηρεί πατρίδα με οδηγό πάντα την ΕΙΡΗΝΗ και στο όνομα των ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ, έξω και πέρα από γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα.
 
7. 23/12/2023. Στολισμός της πάνω πλατείας
Μέλη του Συλλόγου στολίσαμε και για το 2023 χριστουγεννιάτικα την πάνω πλατεία του χωριού μας.
Ελπίζουμε του χρόνου να έχει αποκατασταθεί η εδώ και χρόνια βλάβη στο μόνιμο φωτισμό της πλατείας, και να μπορέσουμε να στολίσουμε και εδώ χριστουγεννιάτικο δένδρο.
 
Δείτε αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από το σύνολο των δράσεων ΕΔΩ

 

Comments are closed.